
TIMMERVIK

Ramsön




Idyllen i södra Stenungsund
Ramsön är en speciell ö på många sätt. Ramsön är bland annat ett kulturhistoriskt intressant område. Ramsön med ön Keholmen blev år 1968 ett naturreservat och 11 år senare blev området förklarat som riksintresse enligt Naturresurslagen.
Ramsön består av ett gammalt kulturlandskap, vilket är helt unikt för Bohuslän. Ön består bland annat av två bergryggar som båda är flacka och långsmala. Dessa två bergryggar kopplas samman av en sandavlagring. Berggrunden på ön är gnejs, och det är denna berggrund som kännetecknar ön genom sprickor och grunda korsande dalgångar. I dessa dalar så finns det gamla odlingsmarker, och all mark som är på lera och sand används som åkermark och betesmark.
Från perioden mellan maj och september så går 20 herrefordkor med kalvar runt om kring på ön och betar fritt. För att djuren ska hållas bort från trädgårdarna så är bostadshusen inhägnade. På ön finns det gott om föda som är näringsrik för djuren, och djuren är väldigt viktiga för att markerna ska kunna hållas öppna. Att djuren får gå runt och beta fritt bidrar också till att floran i skogar och på ängar gynnas och mår bra.
Är man på ön i juni så kommer man att uppleva en storslagen blomning, och då kan man nästan hitta alla arter som naturligt trivs och lever i det milda kustklimatet. På Ramsön finns det också mindre områden med skog, det är framför allt tall som finns. De granar som finns på ön har någon gång blivit planterade och därför tas de bort eftersom de inte är en del av den naturliga faunan.
Ser man till Ramsöns historia så är den väldigt lång. Det kulturlandskap som finns på ön idag, vilket bland annat omfattar ängar, åkrar och betesmarker, ser nästan exakt likadant som det gjorde i mitten av 1800-talet. De gårdar som finns på ön har gamla anor, och dessa gårdar har skiftats vid tre olika tillfällen.
Det första man vet om Ramsös historia är att Biskop Jensen seglade förbi ön i slutet på 1500-talet. Han beskriver att det fanns ett hus på ön, och han förklarade ön som en trind ö ett pilskott från fastlandet. Hur gammalt detta hus var då eller när den första bebyggelsen kom är jättesvårt att säga, och därför är detta det första man vet om Ramsön som en ö man kunde leva på. Dock vet man att de högsta bergsknallarna är mellan 25 och 35 meter över havet, och detta innebär att de bör ha funnits ovanför vattnet sedan bronsåldern.
När det gäller markerna som är odlingsbara och boplatslägena som är skyddade, så ligger dessa bara fem meter ovanför havet. Med tanke på detta så har man kommit fram till att det inte gick att odla på ön förrän sena järnåldern eller medeltiden. Dock är det möjligt att människor bott där innan, men att de då levde på fiske och jakt.
Se filmer från Ramsön - besök Timmervik på Youtube!
